5 Cara Mengatasi Masalah Mengantuk Dalam Kelas

Assalammualaikum and Annyeonghaseyo
- autopublish -

Judj0hoack9us_large

Mengantuk masa belajar? Apa yang korang nak buat?Okay ni tips syara sendiri. Manalah tahu mujarab dekat korang. Korang boleh lakukan ni semasa duduk sahaja.

1.Minum air mineral

Okay korang jenis yang malas nak bawa air pergi sekolah? buang tabiat buruk tu. bawa air masak/jarang/mineral/putih tu pergi sekolah. Setakat angkut botol tu tak seberapa. So, bila rasa mengantuk terus minum air.
 
2. Duduk tegak

Kay, Korang suka duduk menyandar atau pelbagai kuak dekat atas kerusi tu? Cuba duduk elok-elok. duduk tegak-tegak dan rapatkan diri korang dengan meja. Jangan sampai sesak nafas pulak. dah keluar metro tajuk ' Bahana Rapatkan Kerusi Dengan Meja' . hehe.

3. Buat senaman

Satu rahsia syara kalau mengantuk dekat kelas. Classmate syara pun ada yang buat. Duduk lama-lama sakit pingganglah badanlah so cara ni mungkin membantu. firstly, tengok gambar dulu sebab susah syara nak terangkan :)

Dah tengok? Kay dah paham mana kanan kerusi and kiri kerusi sekolah? Okay second, korang kena duduk tegak. Bila dah duduk tegak, tangan korang pergi dekat kanan kerusi and pusingkanlah badan korang. bagi sesiapa yang duduk pakai kerusi sekarang boleh cuba. lepas dah buat belah kanan, buat benda yang sama tapi belah kiri pulak. Dia akan melegakan sedikit.

4. Makan gula-gula

Kalau kelas korang jenis yang boleh makan gula-gula, silalah makan kalau rasa mengantuk. benda manis ni selalunya hilangkan mengantuk.

5. Jangan Berangan!

Hah! ni salah satu masalah pelajar termasuk syara :P kay cuba jangan nak berangan2. Syara selalunya berangan cikgu bertukar jadi Lee Jaejin dekat depan * haktuihh!*haha :)

Harap itu membantu sedikit :)
Sekian :)

10 comments:

ejulz said...

lama x dgr tips camni.. hehe.. tp yg ke5 tu mmg punca mengantuk.. hehe

Farah Waheda Wahid said...

nice piece of sharing... tapi ada kalanya... gagal juga melawan kemengantukan itu semasa zaman2 belajar... kalau meeting kat office pun sama jer lebih kurang...he he he...

Simple Syara said...

@ejulz itu mmg puncanya :)

Simple Syara said...

@Farah Waheda Wahid tautakpe. kalau dah mengantuk, apa nak buat :) tido je lah

Mimi afiqah said...

tq,,saye memang selalu mengantuk lam kelas pastu tertidur,,pastu cikgu ckp,,,tu sape tidur kat belakang tu
budak laki pun ketawe,,,malu giler

Simple Syara said...

Mimi - haha welcome :) biasalah syara pun pernah kenal :)

Anonymous said...

Mmg menjadilah.. Tq so much for this.. now i can focus at class.. kamsahamida...

Anonymous said...

Tq.... now i can focus at class... i also can be a smart girl....

Anonymous said...

Just relax... that are small matter.. saya juga slalu brangan dlm klas.. now i can focus with this tips...

Simplesyara said...

@Anonymous wah, thanks ! Berguna jugak tips syara :)