Tips Mencari Sponsor

Assalammualaikum and Annyeonghaseyo

Untitled | via Tumblr

Entry ni khas untuk blogger yang mencari sponsor untuk giveaway / contest / segmen korang. Selalunya sponsor dicari sebab tak cukup modal nak bagi hadiah banyak-banyak. *agaknya* Okay syara akan ajar macam mana nak tarik supaya ada yang sponsor untuk giveaway dll. 

1. Buat Entry 

Buat satu entry dan nyatakan yang korang nak cari sponsor untuk giveaway / segmen /contest . Bila nak buat? Berapa lama nak buat giveaway? Syarat sponsor maximum berapa? Hadiah minimum berapa? Yang paling penting, korang kenalah nyatakan kelebihan jadi sponsor di blog korang. Contoh : Sesiapa yang menjadi sponsor akan direview, dibloglist, dapat menaikkan pageview, meningkatkan follower dan likers. 

2. Blogwalking

Sponsor takkan datang sendiri semudah yang korang rasa. Korang kenalah menjelajah dari satu blog ke blog yang lain. Tinggalkan link entry yang korang buat tadi antara di chatbox, shoutmix atau comment box. Korang jugak boleh cari di blog2 yang menjual barangan online atau blogger yang selalu menjadi sponsor. Mesti blogger tu nak sponsor kalau syarat korang atau permintaan korang tak melampau. 

3. Jangan Demand!

Benda ni selalu berlaku. Syara pun pernah juga 'demand' Sekarang insaf sudah :3 hehe. Kalau ada yang nak sponsor tu, Jangan terus tolak kalau tengok hadiah ciput. Tengok dulu syarat dia ke, pilih dengan baik. Mungkin kuantiti satu tapi mungkin sebab hadiah tulah ada orang nak join. Jangan terus tolak kalau tengok hadiah yang dia nak sponsor tu besarnya macam siput sedut. 

4. Fanpage

Selain blogwalking, korang boleh jugak usha2 dekat fanpage yang menjual barangan online. Syara ajar macam mana nak minta dengan BERADAB dengan sponsor.

Assalammualaikum and Hye :)
Saya sedang mencari sponsor :)
Syarat maximum 2 sahaja :)
Hadiah yang diterima hanyalah barangan pos :)
Sudi tak nak sponsor? :)

Nampak tak? Letaklah icon     barulah sponsor pun ada hati nak sponsor. Kita ni mencari sponsor. tapi kalau cara macam tu, tak ada sesiapa yang nak. 


Cukup kot 4 cara nak tarik sponsor. Harap korang berjaya mencari sponsor :) 
Thanks :)

17 comments:

Farah Waheda Wahid said...

nice sharing dear...

Hafiza AizZawa said...

bagus la tips nie.. time kasih..

Ain amalina said...

thanks kak syara

Ain amalina said...

http://aisyasyahar.blogspot.com/2013/08/title-pencarian-sponsor.html

cik amal said...

nicee! amal suka entry ni

Simplesyara said...

@Farah Waheda Wahid hehe.thanks :)

Simplesyara said...

@Hafiza AizZawa thanks and welcome :)

Simplesyara said...

@Ain amalina welcome :D

Simplesyara said...

@cik amal wah! thanks ye :)

Wawa Rosle said...

Thanks :)

Lisa seoby said...

thank you for sharing :)

Simplesyara said...

@Lisa seoby Welcome :)

Simplesyara said...

@Wawa Rosle Welcome :)

Anonymous said...

nice..info yang sangat2 berguna..boleh tak jika saya nak copy artikel ni?

tq

Simplesyara said...

@Anonymous boleh just letak link syara ye :)

Mila Anggong said...

Wah!tq for da sharing dear....

kamil salleh said...

Tip yang sangat berguna. Saya nak buat contest, siapa sudi nak sponsor contest yang akan saya buat selama sebulan bermula 1 oktober 2015.